Aviatia – tehnica si curaj !

Aviatia – tehnica si curaj !

Aviatia – tehnica si curaj !

0 comments 📅14 October 2016, 21:15

Aviatia poate fi o profesiune, sport, pasiune, toate implicand insa cele mai mari riscuri pentru ca daca este tradata de masina fiinta umana are in fata sa doar Destinul.

Dorinta omului de a-si depasi conditia de fiinta terestra harazita de Creator isi are inceputul cu multi, foarte multi ani in urma daca ne gandim la Icar, fiul lui Daedalus, incercarile mesterilor chinezi, schitele lui Leonardo, balonul fratilor Montgolfier si multi altii care, cu naivitate sau bazandu-se pe calcule ingineresti ale timpului lor, au incercat si chiar au reusit sa faca ”primii pasi” in aer. Aceaste permanente incercari, neimpliniri, esecuri au fost un adevarat ”motor” pentru umanitate iar o mica rotita din angrenajul acestui „motor” am fost noi, romanii.

O prezentare a Federatiei Aeronautice Romane – FAR si Aeroclubului Romaniei cred ca este interesanta.

In 1920 a fost fondat Aeroclubul Regal al Romaniei – ARR din initiativa unui pasionat al aviatiei, Printul George Valentin Bibescu. Dupa trei ani, la 13 Aprilie 1923, ARR a dobandit personalitate juridica fiind mentionat astfel in Monitorul Oficial al Romaniei si in acelasi an s-a afiliat la Federatia Aeronautica Internationala – FAI. Prima conducere executiva a tanarului Aeroclub a avut printre membrii sai pe Printul George Valentin Bibescu, Printul Nicolae si Comandor (r) Andrei Popovici. Aeroclubul Regal al Romaniei si-a castigat o binemeritata recunoastere internationala prin alegerea lui George Valentin Bibescu ca vicepresedinte FAI in 1927 si apoi ca Presedinte intre 1930 – 1940.

In 1936 ARR devine Federatia Aeronautica Regala a Romaniei, in perioada interbelica se infiinteaza aerocluburi zonale si organizatii de aviatie sportiva, una din cele mai cunoscute fiind Asociatia Romana pentru Propaganda Aviatiei – ARPA (1926) iar pana in 1940 sunt brevetati peste 1500 de piloti sportivi. Dupa mai multe schimbari in denumire datorate unor anumite momente din istoria tarii – Federatia Aeronautica Romana (1940-1941), AVSAP (anii ’ 50), Aeroclubul Central care devine dupa 1990 Aeroclubul Romaniei si isi recastiga sediul care apartinuse Aeroclubului Regal Roman, sediu aflat in bd. Lascar Catagiu 54, refacut si amenajat in ultimii ani.

In anul 2002 se reinfiinteaza Federatia Aeronautica Romana, intial cu patru cluburi membre iar pe parcurs numarul cluburilor afiliate s-a marit la fel si numarul sportivilor si evenimentelor la care aviatorii sportivi romani participa – interne, internationale sau demonstrative.

Aurel Vlaicu, aviatorul care cu avionul construit chiar de el si-a dorit atat de mult sa uneasca romanii aflati de o parte si de alta a Carpatilor este readus in memoria noastra atat prin aeroportul care ii poarta numele dar si prin replica in marime naturala a avionului „Vlaicu 2” realizata la Romaero de un grup de entuziasti.

Ca sa inchei introducerea la rubrica AERO, stiati ca pana prin anii ’90 vazuta din aer cladirea aeroportului Aurel Vlaicu – vechea denumire era ”Baneasa” – semana cu o elice tripala?

 

Gheorghe Eliad

APSR / AIPS

 

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment